Helsingin virtuaaliset kirjamessut – Äänikirjojen nousu ja tulevaisuus

Mä voitin lipun kirjamessuille, jipii!! Sain tiedon hieman jälkijunassa eilen. Sähköposti oli imaissut voittoviestin syövereihinsä, mutta en anna sen latistaa mun voittajafiilistä.

Eilen illalla ei oikein mikään aihe messuohjelmasta iskenyt, mutta tänään on eri ääni kellossa. Päädyin ekana seuraamaan keskustelua aiheesta; ”Tulevaisuus äänessä – äänikirjojen nousu ja tulevaisuus”. Ja tosi hyvä setti olikin!

Me mietittiin Heinin kanssa muutamia päiviä sitten, että pitäisikö meidän jo tässä alkuvaiheessa kirjailijoina panostaa siihen että meidän kirja toimisi myös äänikirjana. Ja tähän sain tänään rohkaisevan näkemyksen J.P. Koskiselta. Hänen mielestään romaani kirjoitetaan edelleen romaanina miettimättä mahdollista äänikirjaa. Jos kirja tähdätään ensisijaisesti äänikirjaksi niin siinä tapauksessa toimitaan toisin, eli kuulostellaan mikä toimii parhaiten/kuulostaa parhaalta ääneen luettuna. Luettuna voi jäädä makustelemaan monimutkaisempia lauseita, äänikirjassa on tärkeää selkeys jotta lukija pysyy hyvin kartalla missä mennään.

Mulle uutta tietoa oli, että ainakin Storytell antaa kirjailijan vaikuttaa siihen kuka kirjan lukee tarjoamalla eri vaihtoehtoja kertojan ääneksi. Musta tämä on loistava uutinen! Ajatus siitä, että mun tekstin lukee joku korkea terävä ääni kun olen mielessäni kuvitellut matalamman pehmeän äänen, on aika kamala.

Me ei kuulemma olla kovin kaukana siitä, että kuuntelija saa valita itse lukuääneksi vaikkapa Tauno Palon. Toki lukemisen suorittaa silloin tekoäly, koska Palo valitettavasti poistui keskuudestamme mun syntymävuotena 1982. Tekoälyn puheen laadusta en sitten tiedä. Ainakin mun kännykän tekoälypuhe on vielä liian robottimaista, jotta sitä kuuntelisi hymyssä suin monta tuntia. Ja ilmeisesti joillekin on vastenmielinen ajatus, että arki pursuaa jo monenlaisia valintoja ja vielä pitäisi kuormittaa rentouttavan lukuhetken alkua joutumalla valitsemaan puhujan äänen. Musta ajatus valinnanvarasta on tosi hyvä.

Keskustelua käytiin myös siitä onko parempi, että kirjan lukee vain yksi henkilö vai olisiko hauskaa että hahmoilla olisi omat äänet. Mulla heräsi mielenkiinto, että mitä jos mä saisin seuraavan kauhukirjani vaikkapa Nightwishin jäsenten lukemana. Ajatus on ihan mieletön! Mutta kyllä mä toisaalta ymmärrän haastattelijan esittämän mielipiteen siitäkin, että yhden lukijan lukema ”iltasatu” voi olla myös jollain tapaa intiimi kokemus. Yksi ääni ilman mitään turhia krumeluureja. Näen hyvin itseni tuudittautumassa uneen Morgan Freemanin äänen siivittämänä. Ah, nyt äkkiä sitä tekoälyä kehiin!!

Kiinnostaisiko sua valita äänikirjan lukijan ääni, vai onko parempi että saa vain klikata ”kuuntele” eikä tartte miettiä sen enempiä?

Kategoriat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s