NANOWRIMO: Kirjoita kirja kuukaudessa

Vuoden synkin kuukausi on pyhitetty kirjoittamiselle. Ei keskeytyksiä, ei pysähdyksiä vain sormien vilinää näppäimistöllä.

NaNoWriMo eli National Novel Writing Month on joka vuosi marraskuussa. Päätavoite on kirjoittaa yksi kaunokirjallinen teos yhden kuukauden aikana, noin 50 000 sanaa.

Kolmellekymmenelle päivälle jaettuna 50 000 sanaa tarkoittaa, että 1667 sanaa olisi saatava päivässä kirjoitettua. Mulla ja Kirsillä se tarkoittaa käytännössä yhtä kokonaista lukua meidän kirjassa. Se on aikamoinen määrä ja vaatii useamman tunnin ennen kuin sanat ovat paperilla, vaikka meitä on kaksi.

Tein eilen testin ja sain tunnissa kirjoitettua 300 sanaa. Sen saavuttaminen edellytti sitä, että tiesin tasan tarkkaan mitä luvun kohtauksessa tulee tapahtumaan ja olin käynyt hahmojen dialogin läpi pääni sisällä useaan kertaan. Teksti ei millään tavalla ollut täydellistä, lähinnä lyhyitä lauseita ja puolittaisia kuvauksia hahmojen eleistä dialogin lomassa.

Voiko kuukaudessa kirjoittaa kirjan?

Olen osallistunut NaNoWriMoon monta kertaa ja ihan yhtä monta kertaa se on myös jäänyt kesken. Tälle vuodelle olen valmistautunut jo hyvissä ajoin ja mennyt jopa niin pitkälle, että puolison kanssa on käyty läpi ajat milloin tämän perheen äitiä ei häiritä. Toki suurin osa mun kirjoitustyöstä tapahtuu aamuyöllä, mutta silti.

Tässä listaus mun keinoista onnistua tänä vuonna NaNoWriMo -haasteessa:

  • Tiputan sanatavoitteen tuhanteen sanaan per päivä ja tiedostan etten pääse tänäkään vuonna tasan 50 000 sanaan. Yritän olla armollinen itselleni!
  • Varaan kirjoittamiselle tarkat minuutit vuorokaudesta, jotka sovin ennakkoon perheen kanssa. On kaikille kivempaa, kun tietää äidin piiloutuneen saunaan kirjoittamaan.
  • Ennakkoon olen harjoitellut tiettyyn rytmiin pääsemistä (herääminen+nukkuminen) ja aloittanut vitamiinien syönnin jo lokakuun alussa. Koen, että pirteänä ja hyvinvoivana on mahdollisuus jaksaa marraskuun läpi.
  • Mulla ja Kirsillä on tarkkaakin tarkemmat lukukuvaukset kirjoitettuna ja yhteispuhelut pidetään parin päivän välein. Tämä pitää kirjoittamisen tiiviinä ja paremmin synkassa keskenään. Tarkoitus ei ole luoda kahta erillistä teosta.
  • Aloitan Wrimoilun kirjan keskiosasta, en alusta. Tämä auttaa pääsemään alun haastavien kuvausten yli suoraan kirjan aktiivisempaan osioon. Pidemmälle kirjoittaessa hahmottaa mitä kaikkea alkuun pitää vielä lisätä.

NaNoWriMo on kansainvälinen tapahtuma, jossa myös Suomi on mukana

Wikipedian mukaan vuoden 2008 projektiin osallistui 119 301 kirjoittajaa ja heistä 21 683 ylsi 50 000 sanan tavoitteeseen. Tarkemmin voit tutustua Nanoilun toimintaan heidän verkkosivuillaan: https://nanowrimo.org/ ja ilmoittautua myös Suomen omiin kirjoitusfoorumeihin. Niiden avulla löydät vertaistukea ja isommilla paikkakunnilla saattaa olla jopa kokoontumisia kirjoittamisen tiimoilta.

Ota meidät kirjoituskavereiksi!
Meidän löydät NaNoWriMo -yhteisöstä lempinimillä KirsiOrvokki82 ja Heini.Astrid. Tsemppiä kaikille wrimoon osallistuville!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s