Mitkä asiat tekevät viiden tähden kirjan?

Ennen kirjaan tarttumista katson sen saamat arvostelut Goodreadsista, tai Storytelista kun on kyseessä äänikirja. Luen myös muutaman kommentin, useimmiten ääripäistä. Mitä laajemman kuvan kirjasta saan ennen lukemista, sitä enemmän koen saavani lukukokemuksesta irti.

Tähtien mukaan arvosteltu kirja antaa suuntaa sille, mitä kirjalta on odotettavissa. En hylkää kirjaa lukulistalta, vaikka se olisi saanut murska-arvioita. Haluan muodostaa oman mielipiteen, en luottaa jonkun toisen näkemykseen.

Miten luovutan tähtiä kirjoille?

Viiden tähden kirjassa on onnistuttava kaikissa osa-alueissa, mitä vaadin kirjalta. Minulle ne ovat juonen kulku, hahmojen syvyys, paikkojen elävyys (fantasiassa maailmankuvaus), kirjan tunnelma ja viimeisenä tekstin intensiteetti eli koukuttavuus. Edellä lueteltujen kohtien pohjalta arvioin lukemaani ja sen mukaan määritän mille tasolle kirja pääsee.

Esimerkiksi yhden tähden kirjassa on voitu oikaista hahmojen rakentamisessa, jolloin hahmon motiivit ovat epäselviä eikä hänestä saa minkäänlaista otetta. Sen lisäksi kirjassa ei olla mitenkään erityisessä paikassa tai siitä annetaan vähän (ei lainkaan) tietoa. Kirjassa ei ole juonta, tai se on niin kevyt ettei kirja herätä minkäänlaista tunnetta. Silloin se on myös helposti keskeytettävä ja tekstin pariin palaaminen on hankalaa.

Tilanne on parempi kahden ja kolmen tähden kirjoissa. Niissä voi yksi osa-alue viidestä olla erinomaisessa kunnossa, ehkä useampikin. Kuitenkin olennaisia asioita puuttuu. Useimmiten ne liittyvät intensiteettiin ja hahmojen syvyyteen.

Kuten huomaat, mun luokittelumalli ei ole mitenkään akateeminen tai perustu johonkin yleiseen kaavaan. Se on rakentunut ajan saatossa, vain lukemalla hyviä ja huonoja kirjoja.

Arviointi on yllättävän hankalaa, jos sitä haluaa tehdä järjestelmällisesti samojen periaatteiden pohjalta. On paljon helpompaa mennä fiiliksellä ja kertoa vain kivoja asioita lukemastaan kirjasta.

Miten kirjoittaa viiden tähden kirja?

Tämä onkin kinkkisempi kysymys. Eikö luulisi että kirjoja melkein viikottain arvosteleva henkilö pystyisi määrittelemään miten kirjoitetaan viiden tähden kirja?

Kymmenen vuotta olen kirjoitellut, jos jonkinlaisia tekstejä. Osan töissä, jotkin blogiin ja loput kirjaprojektiini. Kokemuksesta voin sanoa, että mun viiden tähden kirja voi toiselle olla vain kahden tähden kirja. Ekan kerran kun tämä tapahtui, olin suorastaan järkyttynyt. Miten kehtasikin olla mun kanssa eri mieltä kirjan tasosta!

Emme siis arvosta samoja asioita kirjoissa. Jollekin tärkein anti on kirjan poliittinen kuvaus ajasta, kun toiselle se voi olla ihmissuhteiden kipukohdat. Kolmas taas nauttii kauniista kielestä, kuvailusta ja pitkistä kohtauksista ja neljäs odottaa kirjalta jännitystä.

Osittain noiden odotusten takia olen alkanut miettiä, että on mahdotonta löytää kirjaa, joka olisi sekä jännittävä että syvällinen! Mikä on sulle täydellinen kirja?

Lisää luettavaa aiheesta

Jos ylipäänsä kiinnostaa miten kirjoja tähdittelee, niin Bibbidi Bobbidi Book -blogilla on kiva postaus aiheesta. Lue julkaisu kirjan arvioinnista ja tähdistä >>

Kategoriat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s